Rygning forårsager brandulykker


Rygning forårsager brandulykker
Der er mange der dør i Danmark, når det kommer til brandulykker. I år 2009 døde 71 mennesker af brand, og i år 2010 var det 74 mennesker. Det gennemsnitlige antal af omkomne ved brand er ca. 80 om året for de seneste 20 år. Over halvdelen af dødsbrandene skyldes netop rygning, selvom antallet af rygere i befolkningen er faldende, så er dødsbrandene, forårsaget af rygning, stigende. Det er især de enlige, ældre og ressourcesvage det går ud over.

Mandag aften, d. 30. oktober, klokken ca. 21:00, udbrød der brand hos en 101-årig kvindes værelse på et plejehjem i Randers. Ilden i den ældre kvinde blev slukket med et tæppe af de ansatte, og kvinden blev bragt til sygehuset men desværre overlevede kvinden ikke, på grund af svære brandskader, har politiet oplyst. Branden skyldes tobaksrygning, hvilket vi ofte ser hos de ældre, der har fysiske eller psykiske svækkelser, stort medicinforbrug eller lignende, da de ikke er så opmærksomme på deres rygning og ikke er så hurtige til at reagere.Men her er et par råd, der kan hjælpe:

Måden hvorpå du kan sikre dig selv:
1. Ryg aldrig i sengen
2. Hav et glas vand stående ved siden af, så du hurtigt kan slukke f.eks. en tabt glød.
3. Pas på med løst hængende tøj, som let kan antændes.
4. Hvis du bruger stærk medicin eller alkohol, så pas på med at ryge tæt på det.
5. Hav en telefon tæt ved dig, så du hurtigst muligt kan ringe 112, hvis der skulle opstå brand.

Da de fleste brandulykker sker derhjemme, skal du også sikre din bolig:
1. Installer en røgalarm – og husk at udskifte batteriet mindst en gang om året
2. Invester i nye elektriske apparater, da de ofte slukker af sig selv efter et stykke tid.
3. Husk altid at have en telefon ved sengen, hvis du har besvær med at stå op, så du hurtigt kan ringe 112 fra sengen.
4. Trappearealer og gangene skal være frie, så du hurtigt kan komme ud.
5. Hav en plan over, hvordan du hurtigst muligt kan komme ud hvis der skulle opstå brand.En anden løsning!

Da man skal være opmærksom på alle disse ting og mange ikke tænker over det, er der også en anden løsning: e-cigaretter!
E-cigaretter minder og føles som en almindelig smøg. En e-cigaret består af:
- Et batteri
- En forstøver
- Et filter (som kan indeholde nikotin)
Den yderste del af batteriet lyser op, når du suger, ligesom i en almindelig cigaret. Når du suger, aktiveres et lille varmeindlæg i forstøveren, der via filteret skaber damp, da filteret indeholder en smule væske. Væsken påfylder du selv, og hos esmog.dk har du et hav af udvalg. 

Med en e-cigaret skal du ikke bekymre dig om brandulykker, da det er en elektronisk cigaret, og derfor ikke kan forårsage brand. Skal du have sådan en? Eller kender du en der kunne have det nemmere ved, at skifte fra almindelige cigaretter til e-cigaretter?
Alt for mange mister deres kære på grund af rygning, så hvis du har en der er oppe i årene og står dig nær, ville det være en betænksom gave, hvor hverken vedkommende eller du skal bekymre dig om der sker noget.
Undgå dødsbrande forårsaget af rygning – skift til e-cigaretter!